Koning Auto


Koning Auto 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) in België; (vooral) in België; sarcastisch; ironisch)

de auto beschouwd als het belangrijkste vervoermiddel waarvoor alle andere belangen moeten wijken

Algemene voorbeelden


"Men spreekt soms over Koning Auto, maar wij willen kunnen spreken over Kroonprins Fiets", zegt mobiliteitsschepen Griet Coppé (CD&V). "We moeten vooral werken aan een mentaliteitswijziging. We moeten eerder naar onze fiets grijpen in plaats van de auto."

Het Nieuwsblad,

Het futuristische plan van aanleg dat Brussel in 1968 voor de wijk uitwerkte, had nog wel meer radicale trekjes. Het leverde de buurt volledig over aan Koning Auto. "Voetgangers werden geacht op 13 meter hoogte langs bruggetjes te stappen, tussen de sokkels van wolkenkrabbers", zegt Evert Lagrou, die aan de Sint-Lucas Hogeschool in Schaarbeek stedebouw doceert. Vandaag zijn de sporen van het plan dat Brussel tot een Manhattan aan de Zenne wilde maken, nog zichtbaar.

De Standaard,

Ik kon mij goed inbeelden dat het niet evident is om een maatregel tegen koning auto, ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van de zwakke weggebruiker, erdoor te krijgen.

De Standaard,

Ozon is niet alleen vervelend, het is ook een ingewikkelde zaak. Dat, plus het feit dat het om koning auto gaat, maakt politieke besluitvorming zo moeilijk.

De Standaard,

Als Oostende zijn zin krijgt wordt vanaf het najaar 2002 immers het huidig verkeersvrije gedeelte van de dijkweg rond de Spuikom opgeofferd aan koning auto om zo een verbinding te creëren tussen Bredene en de Dr. E. Moreauxlaan.

http://www.bredene.be/pages/persberichten/persberichten_juli_2002.htm#spuikom,

Als alle fietsers, dat zijn er 700.000 per dag in Vlaanderen, een wagen kopen en ermee buiten komen, is het direct gedaan met de suprematie van koning auto. De wegen slibben nu al dicht op spitsuren.

De Standaard,